Homo Deus – Yuval Noah Harari

homo deus boek samenvatting indigo brein

Homo Deus: A Brief History of Tomorrow is een boek geschreven door de Israëlische auteur Yuval Noah Harari , professor aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Het boek wil de mogelijkheden van de toekomst van Homo sapiens onderzoeken .
Het uitgangspunt schetst dat tijdens de 21e eeuw de mensheid waarschijnlijk een belangrijke poging doet om geluk, onsterfelijkheid en goddelijke krachten te verkrijgen. In het boek speculeert Harari openlijk op verschillende manieren dat deze ambitie in de toekomst kan worden gerealiseerd. Het eerste deel van het boek onderzoekt de relatie tussen mensen en andere dieren en onderzoekt wat leidde tot de dominantie van de eerste. Dit is een kleine intro van zijn vorige boek: ‘Homo Sapiens’. Nadat de relatie tussen mensen en andere dieren duidelijk is voor de lezer, duikt hij in zo veel verschillende onderwerpen dat het haast onmogelijk is om dit allemaal op te noemen.

Ik heb ontzettend genoten van elk onderwerp wat Harari bespreekt in zijn boek. Ondanks dat hij heel wetenschappelijk kijkt naar de wereld en ik juist gefocust ben op de spirituele kant, heb ik ontzettend veel van hem geleerd. Misschien is het nog te vroeg om het te zeggen, maar dit is werkelijk één van de beste boeken dat ik heb gelezen in 2018. Het enige waar ik spijt van heb, is dat ik het boek niet eerder heb gelezen. Dit boek werd mij namelijk een tijd terug al aanbevolen door veel vrienden, ook mijn gast John Dane gaf dit boek als een aanbeveling aan de luisteraars tijdens de podcast. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Al duizenden jaren concentreerde de menselijke agenda zich rond dezelfde drie problemen; hongersnood, pest en oorlog.

Voor het eerst in de geschiedenis sterven vandaag meer mensen door te veel te eten dan door te weinig te eten; meer mensen overlijden door ouderdom dan door infectieziekten; en meer mensen plegen zelfmoord dan dat zij vermoord worden door soldaten, terroristen en criminelen.

In 2012 stierven ongeveer 56 miljoen mensen over de hele wereld; 620.000 van hen stierven als gevolg van menselijk geweld. Daarentegen pleegden 800.000 mensen zelfmoord en 1,5 miljoen mensen stierven aan diabetes. Suiker is nu gevaarlijker dan buskruit.

Er zijn geen natuurlijke hongersnoden meer in de wereld; er zijn alleen politieke hongersnoden.

In 2014 waren meer dan 2,1 miljard mensen te zwaar, vergeleken met 850 miljoen mensen die aan ondervoeding leden. De helft van de mensheid zal naar verwachting tegen 2030 te zwaar zijn. In 2010 hebben hongersnood en ondervoeding ongeveer 1 miljoen mensen gedood, terwijl obesitas 3 miljoen mensen heeft gedood.

Black Death begon in de jaren 1330 … 75 miljoen tot 200 miljoen mensen stierven hierdoor.

Tot het begin van de twintigste eeuw stierf ongeveer een derde van de kinderen voordat ze volwassen werden. (nu minder dan 5%)

Tegenwoordig is kennis de belangrijkste bron van rijkdom. En terwijl je olievelden door oorlog kunt overwinnen, kun je op die manier geen kennis opdoen. 

Voor de gemiddelde Amerikaanse of Europese, vormt Coca-Cola een veel dodelijkere bedreiging dan al-Qaeda …. In essentie is terrorisme een show … Terroristen zijn als een vlieg die een porseleinkast probeert te vernietigen.

Mensen worden door één ding en één ding gelukkig gemaakt – aangename gevoelens in hun lichaam.

Als wetenschap juist is en ons geluk wordt bepaald door ons biochemische systeem, dan is de enige manier om blijvende tevredenheid te garanderen, door dit systeem te manipuleren. Vergeet economische groei, sociale hervormingen en politieke revoluties: om de mondiale geluksniveaus te verhogen, moeten we de menselijke biochemie manipuleren.

Dit is de beste reden om geschiedenis te leren: niet om de toekomst te voorspellen, maar om jezelf te bevrijden van het verleden en je alternatieve bestemmingen voor te stellen.

Tegenwoordig domineren mensen de planeet volledig, niet omdat de individuele mens veel slimmer en meer behendig is dan de individuele chimpansee of wolf, maar omdat Homo sapiens de enige soort op aarde is die in grote aantallen flexibel kan samenwerken.

Mensen versterken elkaars overtuigingen voortdurend in een zichzelf in stand houdende lus. Elke ronde van wederzijdse bevestiging vernauwt het web van betekenis verder, totdat je weinig andere keus hebt dan te geloven wat iedereen gelooft.

Dit is hoe de geschiedenis zich ontvouwt. Mensen weven een web van betekenis, geloven er met heel hun hart in, maar vroeg of laat ontrafelt het web zich. Als we hiernaar terugkijken, begrijpen we niet hoe iemand het serieus had kunnen nemen. (Voorbeeld; Hitler’s plan)

Voor de Sumeriërs waren Enki en Inanna (goden) net zo echt als Google en Microsoft zijn voor ons.

(Mijn moment van verheldering kwam toen ik realiseerde dat Google en Microsoft net zo nep (echt) waren als de Egyptische en Griekse goden. Hoe weetje wanneer iets echt is? Vraag je zelf; ‘kan het pijn leiden?’ als de antwoord ‘Nee’ is dan weet je genoeg.

Fictie is niet slecht. Het is essentieel. Zonder algemeen aanvaarde verhalen over zaken als geld, staten of bedrijven kan geen complexe menselijke samenleving functioneren … Maar de verhalen zijn slechts hulpmiddelen. Ze moeten niet onze doelen of onze maatstaven worden.

Meer dan 90 procent van al het geld is slechts elektronische gegevens, geen fysiek geld.

Iedereen wilt altijd geld omdat iedereen altijd geld wilt.

Er is geen bewijs dat moderne mensen mettertijd intelligenter zijn geworden.

Net als de oude Egyptenaren, wijden de meeste mensen hun leven aan het bouwen van piramides. Het is alleen dat de namen, vormen en afmetingen van de piramides veranderen van de ene cultuur naar de andere.

De geschiedenis beweegt meedogenloos naar eenheid. De hele planeet gaat op weg naar één wereldcultuur.

Religie is een deal, terwijl spiritualiteit een reis is. 

Religie geeft een volledige beschrijving van de wereld en biedt ons een duidelijk omschreven contract met vooraf bepaalde doelen.

Geestelijke reizen zijn niet zo. Ze nemen mensen meestal op mysterieuze manieren mee naar onbekende bestemmingen. De zoektocht begint meestal met een grote vraag … Terwijl de meeste mensen gewoon de kant-en-klare antwoorden accepteren van de macht die er is, zijn spirituele zoekers niet zo gemakkelijk tevreden. Ze zijn vastbesloten om de grote vraag te volgen, waar ze het ook naartoe leidt, en niet alleen naar plaatsen die ze goed kennen of willen bezoeken.

Het Boeddhisme heeft meer dan 2000 jaar geluk bestudeerd. Interessant genoeg deelt het boeddhisme veel standpunten over geluk met de wetenschap. Het belangrijkste is dat geluk voortkomt uit processen in het lichaam en niet uit de buitenwereld.

Het boek kan je hieronder bestellen

Boven = Nederlands
Onder = Engels

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.