How to Win Friends & Influence People – Dale Carnegie

How to Win Friends & Influence People - Dale Carnegie

Ik denk dat iedereen wel wat kan leren van het boek; How to win friends & influence people, geschreven door Dale Carnegie. De principes in zijn boek zijn eenvoudig en duidelijk, maar velen van ons vergeten ze te gebruiken. Dit boek helpt je om mensen te overtuigen van jouw manier van denken, dit op een ethische manier. Vrijwel het tegenovergestelde als je het vergelijkt met 48 Laws of Power. Verder kan dit boek je leren argumenten te vermijden en meer geliefd te worden. Het is een oud boek maar de principes hebben geen houdbaarheidsdatum. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Principe 1- Niet klagen en niet vooroordelen

In plaats van mensen te vooroordelen, probeer ze te begrijpen, probeer erachter te komen waarom zij die dingen doen die zij doen. Hier zal je veel meer winst uithalen dan kritiek geven. Het geeft je vaardigheden als: sympathie, verdraagzaamheid en vriendelijkheid.

Principe 2 – geef eerlijke en oprechte feedback

Er is maar één manier om iemand iets te laten doen, heb je daar wel eens over nagedacht? Ja, maar één manier; dat is door te zorgen dat die persoon het zelf wilt doen.

Geef eerlijke en oprechte waarderingen. Als je dit doet dan zullen mensen jouw woorden koesteren en herhalen voor de rest van hun leven. Zelfs jaren nadat je het zelf bent vergeten.

Principe 4 – Word oprecht geïnteresseerd in andere mensen

Als je wilt dat anderen je leuk vinden, als je echte vriendschappen wilt ontwikkelen, als je anderen tegelijkertijd wilt helpen terwijl je jezelf helpt, houd dan dit principe in gedachten en word oprecht geïnteresseerd in andere mensen. Mensen weten wanneer je oprecht bent en wanneer je een toneelstuk aan het spelen bent, Pas op!

Principe 5 – Glimlach

Je glimlach is een boodschapper van je goede wil. Je glimlach verheldert het leven van iedereen die het ziet. Aan iemand die tientallen mensen heeft zien fronsen, kan jij met je glimlach als zon door de wolken breken.

Principe 6 – Het belangrijkste geluid voor iemand is; zijn naam horen

We moeten ons bewust zijn van de magie in een naam en beseffen dat dit ene geluid volledig en volledig in het bezit is van de persoon met wie we te maken hebben. De naam onderscheidt de persoon; het maakt hem of haar uniek onder alle anderen. Benader iedereen bij zijn of haar naam, van serveerster tot senior manager.

Principe 7 – Praten over de interesses van andere

Als je praat in termen van de belangen van de ander dan zal dat voor beide partijen lonen.

Principe 8 – Zorg dat de ander zich belangrijk voelt (en doe dit oprecht)

Praat met mensen over zichzelf’, zei Disraeli, één van de slimste mannen die ooit het Britse rijk regeerde. ‘Praat met mensen over zichzelf en ze zullen uren luisteren’.

Principe 9 – De enige manier om het beste uit een argument te krijgen, is door het te vermijden

Vermijd het zoals je ratelslangen en aardbevingen zou vermijden. Negen van de tien keer eindigt een ruzie met elk van de deelnemers overtuigd dat hij gelijk heeft.

Principe 10 – als je een fout maakt, geef het dan snel toe

Wanneer we gelijk hebben, proberen we mensen zacht en tactvol tot onze manier van denken te winnen, en als we het mis hebben – en dat zal verrassend vaak zijn, laten we dan onze fouten snel en met enthousiasme toegeven. Niet alleen levert die techniek verbazingwekkende resultaten op, geloof het of niet; het is veel leuker, onder de omstandigheden, dan te proberen jezelf te verdedigen.

Door te vechten krijg je nooit genoeg, maar door toe te geven krijg je meer dan je had verwacht.

Principe 11 – Dramatiseer jouw ideeën

We leven in een tijd van dramatisering. Het is niet voldoende om alleen een waarheid te vermelden. De waarheid moet levendig, interessant en dramatisch worden gemaakt. Je moet showmanschap gebruiken. De films doen het. Televisie doet het. Jij moet het doen als je aandacht wilt.

Principe 12 – Praat over je eigen fouten voordat je andere gaan bekritiseren

Het erkennen van je eigen fouten – zelfs als je ze niet hebt gecorrigeerd – kan iemand helpen om zijn gedrag te veranderen.

Principe 13 – stel vragen in plaats van directe bevelen te geven

Is er iets dat we kunnen doen om met deze bestelling om te gaan?

Kan iemand verschillende manieren bedenken om het via de winkel te verwerken waardoor het mogelijk wordt om de bestelling op te nemen?

Denk je dat we de opdracht op tijd af hebben?

Zo kan ik eigenlijk wel doorgaan met tientallen andere principes van Dale Carnegie. Lees vooral het geschreven boek.

Het boek kan je hieronder bestellen

Boven = Nederlands
Onder = Engels

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.