Inner Engineering – Jaggi Vasudev (Sadhguru)

Inner Engineering - Jaggi Vasudev (Sadhguru) boek aantekeningen samenvatting indigo brein

Inner Engineering, geschreven door Yogi en Mysticus Sadhguru, is een non-fictieboek dat het pad naar spirituele verlichting verkent. Het is een niet-religieus boek over mystiek, yoga, welzijn, innerlijke vrede en meer. Het eerste deel is gewijd aan het inzichtelijk maken van de verschillende processen in yoga en mythes. Het tweede deel van het boek behandelt de verschillende aspecten van wat het leven is. Het boek geeft de lezer praktische oefeningen om ervoor te zorgen dat zij een ‘niet-van-deze-wereld’-ervaring beleven. Er zijn geen stapsgewijze producers in dit boek, het is de bedoeling dat de lezer dit zelf gaat verkennen.

Wat ik zelf leuk vond aan dit boek, is dat Sadhguru het leven en al zijn aspecten op een zeer eenvoudige en begrijpelijke manier uitlegt. Hij liet mij beseffen dat complexe dingen eigenlijk heel makkelijk kunnen zijn. Uiteindelijk komt het neer op het perspectief dat jij bij een bepaalde zaak hebt. Het gaf mij meer inzicht in de aspecten van mijn lichaam, brein en ziel. Dit boek in combinatie met meditatie is een goede stap die je kunt nemen naar een hogere bewustzijn. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Alle menselijke ervaringen zijn 100% zelf gecreëerd. Als ik je hand vasthoud, denk je misschien dat je mijn hand voelt, maar het enige wat je voelt is de sensatie van je eigen hand. 

Je zintuigen geven je de indruk dat je de buitenwereld ervaart, maar je hebt de buitenwereld nooit meegemaakt. Wanneer je je realiseert dat alles wat je ervaart vanuit binnenin komt, zul je voelen dat de absolute verlichting ook echt uit het binnenste komt. 

Menselijk zijn betekent dat je situaties waarin je leeft kunt vormen zoals jij dat wilt, maar tegenwoordig worden de meeste mensen in de wereld gevormd door de situaties waaruit zij bestaan.

Wanneer jouw ‘energie-lichaam’ in volledige levendigheid en juiste balans is, kan chronische ziekte niet in het lichaam bestaan.

Je lichaam is een lening van deze planeet. Wat jij dood noemt, is gewoon moeder aarde die haar lening terug eist. 

Ongeacht hoeveel we bereiken, we willen altijd iets meer zijn. Als we goed kijken, zullen we ons realiseren dat mensen niet voor meer, maar voor alles kiezen. Wij willen allemaal oneindig zijn.

Sterrenstelsels beheren het goed: de hele kosmos doet het goed, maar alleen als jij een hele kleine gedachte hebt die door je hoofd kruipt, kan het een slechte dag worden. Je bent minder dan een stofje, maar je denkt dat je gedachte de aard van je bestaan ​​moet bepalen.We hebben ons perspectief op het leven verloren; dat is het fundamentele probleem.

Pijn is een natuurlijk fenomeen en dat is iets goeds. Zonder pijn zou je niet weten of je been werd afgezaagd. Maar lijden is iets anders. Pijn is al erg genoeg. Waarom zou je het erger maken door te lijden? Lijden is geheel zelf gecreëerd. Ieder mens heeft de keuze: lijden of niet lijden. Er is niet veel intelligentie nodig om het laatste te kiezen. (zie ook; Man’s Search for Meaning of Learned Optimism

De kwaliteit van je leven wordt altijd bepaald door HOE je het leven ervaart, niet door WAT het leven biedt.

Alle leven op dit planeet is slechts een recycle van de aarde. Je denkt misschien dat je naar je kantoor, naar huis, of naar een voetbalwedstrijden gaat, maar wat je lichaam betreft, het gaat van moment tot moment, recht naar het graf toe.

Budha zei: ‘Je zegt dat alles perfect is in de hemel, dus wat zal ik daar moeten doen? Laat me naar de hel gaan en iets doen om anderen te helpen. Omdat ik in geen enkel geval kan lijden.’ 

Alleen dit lichaam heeft bescherming nodig. Niets anders heeft bescherming nodig. Als je bereid bent om de ideeën, filosofieën en geloofssystemen waar je momenteel aan gehecht bent, te laten vallen, kun je je hele leven opnieuw creëren in het volgende moment. 

Zolang de angst voor lijden voortduurt, durf je de diepere dimensies van het leven niet te verkennen. 

Het enige dat tussen jou en je welzijn staat, is een simpel feit: je hebt toestemming gegeven aan je gedachten en emoties om van binnenuit te worden geïnterpreteerd.

Reactie is slavernij. Verantwoordelijkheid is vrijheid.

 

Het boek kan je hieronder bestellen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.