Man’s search for meaning – Viktor E. Frankle

Man's search for meaning - Viktor E. Frankle

Krachtig, diep en ontroerend, zo zou ik dit boek willen beschrijven. Ik ben geen emotionele typen (echt niet) maar er waren momenten in dit boek waarbij mijn ziel vol liep. De eerste helft beschrijft het leven in Auschwitz. De tweede helft geeft krachtige & bondige inzichten in de universele strijd van de mens. Er is een reden dat dit boek miljoenen exemplaren heeft verkocht. Dit boek heeft veel met me gedaan, het heeft me wakker gemaakt en besef gegeven. Ik had nooit gedacht dat ik een boek over Auschwitz en Lego-therapie zou lezen maar ik ben blij dat ik dat heb gedaan. Geloof me als ik zeg dat heel je perspectief over de mens zal veranderen na dit boek gelezen te hebben. Zie mijn aantekeningen voor zijn geweldige citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Hij die een REDEN heeft om te leven, kan bijna elke HOE aan.

Het leven is niet in de eerste plaats een zoektocht naar plezier of een zoektocht naar macht, maar een zoektocht naar betekenis.

Liefde is het ultieme en het hoogste doel waarnaar de mens kan streven.

Je kunt niet bepalen wat er in het leven met je gebeurt, maar je kunt altijd bepalen wat je zult voelen en doen met wat er met je gebeurt.

De grootste taak voor elke persoon is om betekenis te vinden in zijn of haar leven.

Drie mogelijke bronnen voor betekenis:

  • In werk (iets belangrijks doen)

  • Liefde (zorgen voor een ander persoon)

  • Moedig in moeilijke tijden

Het leed van een man is vergelijkbaar met het gedrag van gas. Als een bepaalde hoeveelheid gas in een lege kamer wordt gepompt, zal deze de kamer volledig en gelijkmatig vullen, ongeacht hoe groot de kamer is. Het lijden vult dus volledig de menselijke ziel en het bewustzijn, ongeacht of het lijden groot of klein is.

Emotie die lijdt, houdt op met lijden zodra we er een duidelijk en nauwkeurig beeld aan geven.

Tranen getuigen dat een man de grootste moed heeft, de moed om te lijden.

Elke situatie onderscheidt zich door zijn unieke karakter en er is altijd maar één goed antwoord op het probleem dat de situatie met zich meebrengt.

Het maakt niet uit wat we van het leven verwachten, maar eerder wat het leven van ons verwacht.

Leef alsof je al voor de tweede keer leeft en alsof je de eerste keer zo verkeerd hebt gehandeld dat je het nu anders wilt doen.

Wat je hebt meegemaakt, kan geen macht op aarde van je nemen.

Niemand heeft het recht om verkeerd te doen, zelfs niet als hen iets verkeerd is gedaan.

Geestelijke gezondheid is gebaseerd op een zekere mate van spanning, de spanning tussen wat men al heeft bereikt en wat men nog moet bereiken, of de kloof tussen wat men is en wat men zou moeten worden. Een dergelijke spanning is ingebouwd in de mens en is daarom onmisbaar voor mentaal welzijn. We moeten daarom niet aarzelen om de mens uit te dagen met een potentiële betekenis voor hem om te vervullen.

De zin van het leven verschilt van mens tot mens, van dag tot dag en van uur tot uur. Het gaat dus niet om de betekenis van het leven in het algemeen, maar om de specifieke betekenis van iemands leven op een bepaald moment.

De vraag in algemene bewoordingen stellen is vergelijkbaar met de vraag die aan een schaakkampioen wordt gesteld: ‘Vertel eens, meester, wat is de beste zet ter wereld?’

Een geforceerde intentie maakt werkelijkheid onmogelijk voor iemand die graag wat wenst.

Men wordt bevolen ‘gelukkig te zijn’. Maar geluk kan niet worden nagestreefd; het moet volgen. Je moet een reden hebben om ‘gelukkig te zijn’. Als je wilt dat iemand lacht, moet je hem een reden geven, bijvoorbeeld, je moet hem een grap vertellen. Op geen enkele manier is het mogelijk om echt gelach op te roepen door hem aan te moedigen of te laten aandringen om te lachen.

Het boek kan je hieronder bestellen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.