Mastery – Robert Greene

Mastery - Robert Greene

Mastery, geschreven door Robert Green, is een boek met gedetailleerde historische en biografische verhalen van ‘meesters’ zoals Darwin, Mozart Goethe, DaVinci, Proust, Einstein, Wright Brothers, Coltrane, Marta Graham en nog vele anderen. Al hun wijze lessen worden in dit boek ontleed van hun successen en gecategoriseerd zodat je deze gemakkelijk kunt lezen. Het is een gelijksoortig voormaat als zijn andere boek ’48 Laws of power’ persoonlijk vond ik de biografieën heel interessant, de lessen daarin tegen waren al bekend bij mij. Zie mijn aantekeningen voor geweldige citaten maar lees vooral het geschreven boek.

De zes meest voorkomende valkuilen:

  1. Zelfgenoegzaamheid

Vecht hiertegen door de waarde van wonder hoog te houden. Herinner jezelf er constant aan hoe weinig je echt weet, en hoe mysterieus de wereld is.

  1. Conservatisme:

Je begint verliefd te worden op de ideeën en strategieën die in het verleden voor je werkten. Je zult misschien ook een reputatie hebben om ze te beschermen. Creativiteit is van nature een daad van durf en rebellie. De wereld staat te popelen voor moedige ideeën. Als de creatieve vonk je verlaat, zul je merken dat je nog krachtiger vastzit aan dode ideeën, successen uit het verleden en de noodzaak om je status te behouden. Maak creativiteit je doel.

  1. Afhankelijkheid:

Neem de lessen van je meester goed over zodat je zowel leraar als leerling wordt.

  1. Ongeduld:

Je zult jezelf ervan overtuigen dat je werk in no time af is en goed gedaan is, terwijl het in werkelijkheid jouw ongeduld is die spreekt. Je zult in de richting van herhaling gaan – dezelfde ideeën en processen opnieuw gebruiken als een soort kortere weg. Ontwikkel een soort plezier in pijn – zoals een atleet, geniet van je oefening, duw je grenzen voorbij en probeer de makkelijke weg te weerstaan.

  1. Rootheid:

Complimenten doen over het algemeen kwaad. Langzaam verschuift de nadruk van de vreugde van het creatieve proces naar de liefde voor aandacht. We veranderen en vormen ons werk om complimenten te krijgen waar we naar verlangen. Wat je uiteindelijk moet motiveren is het werk zelf en het proces. Publieke aandacht is eigenlijk een overlast en een afleiding.

  1. Zelfkritiek:

Je moet regelmatig jezelf afvragen of je je doel wel hebt bereikt, kijk of het beter kan.

De grootste belemmering voor creativiteit is je ongeduld, het bijna onvermijdelijke verlangen om het proces te versnellen, iets uit te drukken en een plons te maken.

Wanneer we onze tijd nemen en ons verdiepen in de diepte, wanneer we erop vertrouwen dat het doorlopen van een proces van maanden of jaren ons meesterschap zal brengen, dan werken we met de kern van dit prachtige instrument dat zich gedurende zoveel miljoenen jaren heeft ontwikkeld.

Verlangen, geduld, volharding en zelfvertrouwen spelen uiteindelijk een veel grotere rol in succes dan logisch denken. Door je gemotiveerd en energiek te voelen, kan je bijna alles overwinnen. We voelen ons verveeld en rusteloos, onze geest afgesloten en we worden steeds passiever.

Leonardo da Vinci: Zijn geest werkte het beste toen hij verschillende projecten bij de hand had, waardoor hij allerlei verbindingen tussen hen kon opbouwen. Hij gaf niet zoveel om het eindproduct; het was het zoeken en het proces in het creëren van iets, dat hem altijd had opgewonden.

Jij bent je eigen meester.

Keer terug naar je afkomst:

Voor Einstein was het geen natuurkunde, maar een fascinatie voor onzichtbare krachten die het universum regeerden.

Voor Bergman was het geen film, maar het gevoel van het creëren en animeren van het leven.

Voor Coltrane was het geen muziek maar gaf het stem aan krachtige emoties.

(zelfmoord:) Je hebt niet het recht om jezelf te elimineren. Je bent niet van jou. Je hoort bij het Universum.

Transformeer jezelf van iemand die ongeduldig en verspreid is, in iemand die gedisciplineerd en gefocust is, met een geest die complexiteit aankan.

Het boek kan je hieronder bestellen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.