Optimisme en Gezondheid

In de afgelopen jaren hebben researchers over de hele wereld ontzettend veel wetenschappelijk bewijs geproduceerd over dat psychologische eigenschappen, in het bijzonder optimisme, een goede gezondheid kan produceren voor de mens. Ik zal 4 punten opnoemen die dit kan onderbouwen;

1. Sterkere Immuunsysteem

Een optimist verzet zich tegen hulpeloosheid. Ze worden niet gemakkelijk depressief als ze falen want ze geven niet snel op. Over zijn gehele leven zal een optimistisch persoon minder afleveringen van aangeleerde hulpeloosheid hebben dan een pessimistisch persoon. Hoe minder geleerde hulpeloosheid je hebt, hoe sterker je immuunsysteem moet zijn. Dus de eerste manier waarop optimisme je gezondheid tijdens je leven kan beïnvloeden, is door hulpeloosheid te voorkomen en zo je immuunsysteem sterker maken. Een optimistisch persoon ziet een ontslag niet als hulpeloosheid, een pessimistisch persoon wel.

2. Het heft in eigen handen nemen.

Een optimist heeft gezondheidsrituelen en gewoontes. Een pessimistisch persoon gelooft dat ziekte permanent, doordringend en persoonlijk is. Hij zegt tegen zichzelf: ‘het maakt niet uit wat ik doe,’ of hij geloofd dat actie ondernemen niets zal uitmaken. Een persoon als dit is minder geneigd om te stoppen met roken, een dieet te volgen, trainen, naar de dokter gaan als die ziek is of medisch advies op te volgen. In een 35 jaar lange studie van honderden afgestuurde Harvard studenten, bleken pessimisten in feite minder snel te stoppen met roken dan optimisten. Dus optimisten, die het heft in eigen handen nemen, zullen eerder actie ondernemen om ziekte te voorkomen of het te laten behandelen zodra de ziekte toeslaat.

3. Slechte levensgebeurtenissen overwinnen.

Een derde manier waarop optimisme van belang is voor de gezondheid betreft het overwinnen van een groot aantal slechte levensgebeurtenissen. Het is statistisch aangetoond dat hoe meer slechte gebeurtenissen een persoon tegenkomt in een bepaalde periode, hoe meer ziekte hij zal hebben. Mensen die in dezelfde zes maanden verhuizen, worden ontslagen en gaan scheiden lopen een groter risico op infectieziektes – en zelfs op hartaanval en kanker – dan mensen die een rustig leven leiden. Dit is de reden dat als belangrijke veranderingen in je leven optreden, het belangrijk is om fysieke controles vaker te doen dan normaal. Zelfs als je je goed voelt, is het vooral belangrijk om goed naar je gezondheid te kijken als je van baan verandert, een relatie verlaat, met pensioen gaat, of als iemand van wie je houdt overlijdt. Weduwnaars lopen een hogere kans om te overlijden in de eerste zes maanden na het overlijden van hun vrouw dan op enig ander moment. Als je moeder sterft, zorg er dan voor dat je vader ten minste één volledige fysieke controle kort daarna heeft, het kan zijn leven verlengen.

4. Sociale steun

De laatste reden dat optimisten een betere gezondheid zouden moeten hebben, betreft de sociale steun. Het vermogen om diepe vriendschappen en liefde te onderhouden lijkt belangrijk voor de lichamelijke gezondheid. Mensen van middelbare leeftijd die minstens één persoon hebben die ze midden in de nacht kunnen bellen om hun problemen te vertellen, krijgen een betere lichamelijke gezondheid dan mensen zonder vrienden. Ongehuwde mensen lopen een hoger risico op depressie dan koppels. Zelfs gewoon sociaal contact is een buffer tegen ziekte. Mensen die zichzelf isoleren als ze ziek zijn, worden doorgaans zieker. Pessimisten worden gemakkelijker passief wanneer er problemen toeslaan. Ze nemen minder stappen om sociale ondersteuning te krijgen en te behouden. Het verband tussen gebrek aan sociale steun en ziekte biedt een vierde reden om te geloven dat een optimistische persoon gezonder zal zijn.

Optimisten of pessimisten

Wie denk je dat meer slechte gebeurtenissen zal ervaren in het leven, optimisten of pessimisten? Het antwoord is pessimisten, ze zijn passiever, ze nemen minder snel maatregelen om slechte gebeurtenissen te voorkomen. Ook nemen ze minder snel actie als er wat slechts gebeurd. Je ziet dat pessimisten meer slechte gebeurtenissen ervaren. Als slechte gebeurtenissen kan leiden tot ziekte, dan zouden pessimisten vaker ziek moeten zijn.

Ik kwam achter deze feiten toen ik het boek ‘’Learned Optimism’’ las van Martin E.P. Seligman, Ph.D. Ik had altijd gedacht dat ik redelijk aan de optimistische kant zat, maar na het bestuderen van mijn self-talk kwam ik erachter dat ik eigenlijk best wat optimistischer mocht worden.

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.