Out of Your Mind: Essential Lectures – Allan Watts

Alan Watts out of your mind boek aantekeningen samenvatting indigo brein

Dit boek, geschreven door Alan Watts, is een boek over filosofie en zenboeddhisme. Hoe wij onze moderne levens leiden, de druk die we op onszelf uitoefenen om alles te weten, om alles uit te vinden, gelukkig te zijn, alles te hebben en te bereiken, kan een beetje overweldigend worden. Alan Watts probeert je bewust te maken en te laten ontwaken uit deze drama wat wij ‘het leven’ noemen. In mijn perspectief en in mijn omgeving weet ik dat er velen van ons wakker willen worden. Wij willen allemaal beter begrijpen wie we zijn, wat het leven is, een groter doel ontdekken, vrijer leven en een gevoel van geluk ervaren.

Mijn zoektocht naar wijsheid is eigenlijk ook een zoektocht naar bewustzijn en wakker worden. Dit boek, wat ik in audio formaat heb beluisterd, niet 1 keer, niet 2 keer maar 3 keer! Is een audioboek dat 14,6 uur duurt. Ik heb veel geleerd van Alan Watts, zijn kijk op de wereld is voor mij niet te beschrijven in taal. Ik ben veel te weten gekomen over boeddhisme en hun perspectieven. Wat mij ontzettend heeft geholpen en waar ik nog steeds aan werk is een vaardigheid waarmee wij, in de westerse wereld, veel moeite mee hebben en dat is de vaardigheid om los te laten. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Hoe meer iets de neiging heeft om permanent te zijn, des te meer het de neiging heeft om levenloos te zijn.

Alles is verandering, je kan je nergens aan vasthouden. Als je dit begrijpt dan stroom je mee in het leven. Zo niet, dan vecht je tegen de stroom.

Jij en ik zijn continu één met het fysieke universum, net als een golf die continu één is met de oceaan. Maar wij zijn gehypnotiseerd in het voelen en denken dat wij aparte entiteiten zijn in onze huid dat wij onze lichaam noemen.

Probeer je voor te stellen hoe het zou zijn om te gaan slapen en nooit meer wakker te worden … probeer je nu voor te stellen hoe het was om wakker te worden (geboorte) terwijl je nooit in slaap was gevallen.

Wij samen met onze omgeving en alle mensen bij elkaar, zijn samen onderling afhankelijke systemen. Elke goede wetenschapper weet dat wat jij de externe wereld noemt, net zoveel jij als je eigen lichaam is.
Je huid scheidt je niet echt van de wereld – het is een brug waardoor de wereld in je stroomt en je de wereld instroomt. … Het probleem is dat we niet geleerd hebben om zo te voelen.

Uiteindelijk zul je je ervan bewust worden dat dit gebeuren niet met jou gebeurt , omdat jij zelf het gebeuren bent.

Ieder van ons is een draaikolk in het getij van het bestaan. Elke cel in ons lichaam – elke molecule, elk atoom – is constant in beweging. Niets kan vastgezet worden.

Daarom vertellen goeroes van alle soorten jou om jezelf te kennen, om naar binnen te kijken, om erachter te komen wie je echt bent. Want hoe harder je buiten zoekt, hoe minder je zult vinden …

Nog niet zo lang geleden geloofden mensen dat de aarde plat was. Zij dachten dat het waar was met heel hun hart. Maar toen begonnen mensen over de hele wereld te varen en van hier naar daar te vliegen, wij raakten er langzaam aan gewend de aarde als bolvormig te beschouwen. We zijn er nog maar net aan gewend geraakt. Welnu, op dezelfde manier zal het op een dag voor de meeste mensen een kwestie van gezond verstand zijn dat we allemaal één zijn met het universum. Het zal zo simpel zijn. Als dat gebeurt, zullen we onze technologie met een beter gevoel afhandelen. Misschien handelen we met liefde in onze omgeving, in plaats van met haat.

Het boek en audioboek kan je hieronder bestellen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.