Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki

Rich Dad Poor Dad - Robert Kiyosaki

Rich dad poor dad van Robert Kiyosaki vat de lessen samen die zijn geleerd vanuit twee verschillende perspectieven, die van een arme man, en die van een rijke man. Robert spreekt uit eigen ervaring wanneer hij verteld hoe financiële onafhankelijkheid kan worden gecreëerd. Hij verteld veel over welke mindset je nodig hebt om succesvol te worden en in wat je moet investeren. Ik heb onwijs veel genoten van dit boek, het is geschreven in een verhaal vorm en je kijkt mee door de ogen van een kind. Nadat ik dit boek had gelezen, kwam er een besef, ik besefte dat ik in een ratrace zat en dat ik er zo snel mogelijk uit moest. Het enige waar ik spijt van had na het lezen van dit boek is het feit dat ik het niet eerder had gelezen. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Ratrace: Een ratrace is een abstract begrip dat aangeeft dat iemand of iets bezig is met een reeks eindeloze of nutteloze handelingen die geen uitzicht bieden op resultaat. Het roept een beeld op van de vergeefse pogingen van een rat die probeert te ontsnappen terwijl deze schijnbaar doelloos in een tredmolen loopt.

Kijk om je heen; de rijkste mensen werden niet rijk vanwege hun opleiding, ik hoef je geen namen te geven. Goed onderwijs krijgen en goede cijfers halen, garandeert niet langer succes en niemand lijkt het te hebben opgemerkt.

Je kan twee perspectieven hebben over geld:

 1. De liefde voor geld is de wortel van al het kwaad.
 2. Het gebrek aan geld is de wortel van al het kwaad.

Één van de redenen waarom de rijken rijker worden, de armen armer worden en de middenklasse blijft worstelen met schulden, is omdat het onderwerp geld thuis word besproken en niet op school. De meesten van ons leren over geld van onze ouders. Dus wat kan een arme ouder hun kind vertellen over geld?

Geld wordt niet goed op scholen besproken. Scholen richten zich op scholastieke en professionele vaardigheden, maar niet op financiële vaardigheden.

Onze onthutsende staatsschuld is voor een groot deel te danken aan hoogopgeleide politici en overheidsfunctionarissen die financiële beslissingen nemen met weinig of geen opleiding over geld.

Perspectieven van geld:

 • Ik kan het niet betalen of Hoe kan ik het betalen?
 • Studeer veel zodat je een goed bedrijf kunt vinden om voor te werken. of. Studeer veel zodat je een goed bedrijf kunt vinden om te kopen.
 • Als het gaat om geld, speel het veilig, neem geen risico’s. of Leren omgaan met risico’s.

Geld is een vorm van macht. Maar wat krachtiger is, is financiële educatie. Geld komt en gaat, maar als je de voorlichting hebt over hoe geld werkt, dan kan je met je macht jouw eigen rijkdom opbouwen.

De rijken werken niet voor geld

Als je rijk wilt worden, moet je eerst leren om geld te verdienen … gebruik je hoofd.

Als je de lessen van het leven leert, dan zal je het goed doen. Zo niet, dan zal het leven je blijven duwen. Er zijn twee soorten mensen. Sommigen laten het leven ze gewoon duwen. Anderen worden boos en duwen terug. Maar ze duwen terug tegen hun baas, of hun baan, of hun man of vrouw. Ze weten niet dat het leven ze duwt.

Als je je realiseert dat jij het probleem bent, kun je jezelf veranderen, iets leren en wijzer worden. De meeste mensen willen dat iedereen in de wereld verandert maar niet hunzelf. het is makkelijker om jezelf te veranderen dan alle anderen.

‘De armen en de middenklasse werken voor geld.’ ‘De rijken laten geld werken voor hen.’

Echt leren vergt energie, passie en een brandend verlangen. Woede is een groot deel van die formule, want passie is woede en liefde gecombineerd. Als het op geld aankomt, willen de meeste mensen veilig spelen en zich veilig voelen. Dus passie stuurt hen niet: Angst wel.

De meeste mensen realiseren zich niet dat het niet gaat om hoeveel geld je verdient, maar het gaat om hoeveel geld je behoudt.

‘Als je rijk wilt worden, moet je cijfers kunnen lezen en begrijpen.’

Dit is echt alles wat je moet weten. Als je rijk wilt worden, kun je gewoon je leven spenderen met het kopen van bezittingen. Als je arm of middenklasse wilt zijn, besteed je je leven aan het kopen van verplichtingen.

(voor de duidelijkheid, een auto is geen bezitting maar een verplichting!)

Met bezittingen bedoelt Robert; vastgoed, aandelen en investeringen

Een voordeel is iets dat geld in mijn zak steekt. Een aansprakelijkheid is iets dat geld uit mijn zak haalt.

Omdat studenten zonder financiële vaardigheden van school gaan, volgen miljoenen goed opgeleide mensen hun beroep met succes, maar komen later in financiële moeilijkheden. Ze werken harder, maar komen niet vooruit. Wat ontbreekt in hun opleiding is niet hoe je geld kunt verdienen, maar hoe je geld kunt uitgeven, het gaat erom wat je met het geld moet doen als je het hebt verdient.

Onroerend goed valt in verschillende categorieën:

 1. Bedrijven die mijn aanwezigheid niet nodig hebben. Ik bezit ze, maar ze worden beheerd of gerund door andere mensen. Als ik daar moet werken, is het geen bedrijf. Het wordt mijn taak
 2. Aandelen
 3. Bonds
 4. Beleggingsfondsen
 5. Inkomen genererend vastgoed
 6. Notes (LOU’s)
 7. Royalty’s van intellectuele eigendom zoals muziek, scripts, patenten
 8. En al het andere dat waarde heeft, inkomsten produceert of stijgt in prijs en heeft een kant en klare markt

Het boek kan je hieronder bestellen

Boven = Nederlands
Onder = Engels

Reactie (2)

 • Samy| 16 februari 2018

  Lievelings boek! ik raad het iedereen aan ook

 • Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.