Sapiens – Yuval Noah Harari

Sapiens Yuval Noah Harrari boek samenvatting

De menselijke geschiedenis is volgens Yuval Noah Harari gevormd door drie grote revoluties: de Cognitieve Revolutie (70.000 jaar geleden), de Landbouwrevolutie (10.000 jaar geleden) en de Wetenschappelijke Revolutie (500 jaar geleden). Deze revoluties hebben de mens in staat gesteld om iets te doen wat geen andere vorm van leven heeft gedaan, namelijk om ideeën te creëren en te verbinden die niet fysiek bestaan ​​(denk aan religie, kapitalisme en politiek). Deze gedeelde ‘mythen’ hebben mensen (Sapiens) in staat gesteld de wereld over te nemen en hebben de mensheid op het punt geplaatst om de krachten van natuurlijke selectie te overwinnen.

Ondanks dat ik degelijk in een hogere opperwezen geloof en Harari hier alleen maar om kan lachen, kon ik mezelf goed vinden in zijn onderbouwde conclusies. Zijn wetenschappelijke perspectief heeft mij geholpen de wereld en de menselijke evolutie door een andere lens te zien. Ik begrijp nu beter waarom wij als mens ons soms zo gek gedragen. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Homo Sapiens betekent ‘wijze man’.

Menselijke hersenen vormen 2-3 procent van de lichaamsgrootte, maar gebruiken 25 procent van de energie.

De komst van vuur en kookvoedsel heeft mogelijk de weg vrijgemaakt voor de evolutie van een kleiner darmkanaal en een groter brein.

De mensheid bevond zich tot 400.000 jaar geleden in het midden van de voedselketen en sprong pas 100.000 jaar geleden naar de top van de voedselketen.

De meeste dieren aan de top van de voedselketen hebben het daar geleidelijk over miljoenen jaren gemaakt. Mensen zijn echter relatief snel naar de top gesprongen. Dit betekent dat de rest van de voedselketen nog niet klaar was en wij ook niet. Daarom voelen we ons angstig en gestrest omdat we niet gewend zijn aan de top te staan.

Alleen Homo sapiens kunnen praten over dingen die ze nog nooit hebben gezien, aangeraakt of geroken. Denk aan religies, mythen, legendes en fantasieën. Of misschien een beter voorbeeld; Google, Apple of Tesla.

Veel van de geschiedenis draait om deze vraag: hoe overtuig je miljoenen mensen om bepaalde verhalen over goden, naties, of vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid te geloven?

Het vertellen en geloven van mythen en verhalen stelt homo sapiens in staat om op zeer flexibele manieren in grote aantallen samen te werken. Dit scheidt ons van alle andere dieren.

Net als de oude Egyptenaren, wijden de meeste mensen hun leven aan het bouwen van piramides. Het is alleen dat de namen, vormen en afmetingen van de piramides veranderen van de ene cultuur naar de andere. Grote aantallen mensen kunnen samenwerken door gemeenschappelijke mythen en overtuigingen te delen.

De mythen die ons omringen en onze levens verzinnen dicteren zoveel van wat we geloven en wat we doen.

In oude menselijke groepen (meer dan 10.000 jaar geleden) was er weinig privacy, maar ook heel weinig eenzaamheid.

Sociale hiërarchieën, ongelijkheid, enzovoort, zijn menselijke uitvindingen.

De meeste rijke mensen zijn rijk omdat ze in rijke gezinnen zijn geboren. De meeste arme mensen zijn arm omdat zij in arme gezinnen zijn geboren.

Onterechte discriminatie wordt vaak erger, niet beter met de tijd.

Volgens de boeddhistische traditie: verlangt de geest van nature naar alle situaties. En alle lijden komt van verlangen.

De jaarlijkse suikerinname van de gemiddelde Engelsman steeg van bijna nul in het begin van de 17e eeuw tot 18 pond in het begin van de 19e eeuw.

Elk jaar besteedt de bevolking van de Verenigde Staten meer geld aan diëten dan het bedrag dat nodig is om alle hongerigen in de rest van de wereld te voeden.

De meeste mensen realiseren zich niet hoe vredig de tijden zijn waarin we leven.

In de afgelopen jaren sterven er elk jaar meer mensen aan zelfmoord dan aan oorlog en gewelddadige misdaden. Hetzelfde kan gezegd worden voor auto-ongelukken.

Nietzsche: ‘Hij, die een waarom heeft om te leven kan bijna elk hoe dragen’. ( Zie ook boeksamenvatting: Man’s search for meaning – Viktor E. Frankle)

Het Boeddhisme heeft meer dan 2000 jaar geluk bestudeerd. Interessant genoeg deelt het boeddhisme veel standpunten over geluk met de wetenschap. Het belangrijkste is dat geluk voortkomt uit processen in het lichaam en niet uit de buitenwereld.

Het boek kan je hieronder bestellen

Boven = Nederlands
Onder = Engels


 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.