Siddhartha – Hermann Hesse

Siddhartha Herman Hesse boek samenvatting aantekening

Siddhartha groeit op met zijn vriend Govinda in een klein dorpje in India. Ze leren de oude hindoe-leer van Siddhartha’s vader te geloven, maar toch wordt de jongeman onrustig en besluit hij de wereld te verkennen om antwoorden op zijn vragen te vinden. De oude hindoeïstische leringen lijken hem ondoordacht, en volgens Siddhartha bieden ze ontoereikende uitleg over de manieren van de wereld. Govinda verlaat het dorp om verschillende redenen met hem; hij bewondert Siddhartha’s intelligentie en hoopt dat hij succesvol zal worden door bij hem te blijven, als zijn ‘schaduw’.

Dit boek, geschreven door Hermann Hesses, vond ik een heel mooi verhaal hebben. Ik denk dan ook dat dit boek het soort boek is dat je op je gemakje hoort te lezen. Het is een kort verhaal waarin veel parels zitten verstopt. Bij elke alinea kan je wel even een pauze nemen en gaan filosoferen over wat je zojuist hebt gelezen (tenminste, dit was bij mij het geval). Ik had dit boek binnen een dag uit kunnen lezen, maar ik koos er bewust voor om het rustig aan te doen. Ik heb er eindstand heel mijn vakantie over gedaan (7 dagen) om dit boek uit te lezen. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Wijsheid kan niet worden verleend. Wijsheid die een wijze probeert te geven, klinkt altijd als dwaasheid voor iemand anders … Kennis kan worden gecommuniceerd, maar wijsheid niet. Men kan het vinden, het leven, wonderen ermee doen, maar men kan het niet communiceren en het onderwijzen.

Ik voelde dat kennis en de eenheid van de wereld in mij circuleren als mijn eigen bloed.

Wanneer iemand zoekt, dan kan het makkelijk gebeuren dat zijn ogen alleen het ding zien dat hij zoekt. Hij is dan in staat om niets anders te vinden, om nergens anders aan te denken, omdat hij altijd alleen denkt aan wat hij zoekt; hij heeft maar één doel, omdat hij geobsedeerd is door zijn doel. Zoeken betekent: een doel hebben. Maar vinden betekent: vrij zijn, open zijn, geen doel hebben.

Ik heb altijd geloofd, en ik geloof nog steeds; dat welk goede of slechte fortuin dan ook onze pad komt, we het altijd betekenis kunnen geven en het kunnen transformeren naar iets van waarde.

(Zie ook boekaantekening: Man’s search for meaning – Viktor E. Frankle)

Vast komen te zitten bij een rood licht is een herinnering om dieper te ademen. Een argument is een zachte ruk uit het universum om in jezelf te kijken. Alles wat we ervaren, kan ons helpen groeien. Het zijn niet alleen de positieve, luchtige sprookjes die ons helpen groeien.

Men kan ervoor bedelen, het kopen, als cadeau krijgen of liefde vinden in de straten, maar het kan nooit worden gestolen.

Liefde kan niet als voorraad worden verhandeld zoals aandelen, het kan niet vernietigd worden als goud, of nagemaakt worden als geld. Liefde is eeuwig, onverwoestbaar en puur. Het is onze grootste schat.

De meeste mensen … zijn als een vallend blad dat drijft en zich in de lucht draait, fladdert en op de grond valt. Maar sommigen zijn als sterren die een bepaald pad afleggen: geen wind bereikt hen, zij hebben in zichzelf hun gids en pad. 

… want je weet dat zacht sterker is dan hard, water sterker dan rots, liefde sterker dan kracht.

Het boek kan je hieronder bestellen:

Boven = Nederlands
Onder = Engels

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.