Stress Less – Don Colbert M.D.

Stress Less - Don Colbert M.D. Indigo Brein Boek aantekeningen

Tegenwoordig zijn meer en meer mensen gestrest, zelfs tot het punt dat ze ‘burned out’ zijn. Tussen de 75 en 90 procent van alle bezoeken aan artsen in de eerstelijnszorg zijn te wijten aan stress gerelateerde aandoeningen. Stress is een epidemie die voor velen van ons uit de hand loopt. Vaak is stress de boosdoener achter vele slopende en dodelijke ziektes.

Dit boek is niet heel recent en de statistieken zijn gebaseerd op de Amerikaanse cultuur. Ondanks het fijt dat wij het in Nederland veel beter doen dan de Amerikanen in gezondheid en dieet, zijn wij wel bijna of zelfs even veel gestresseerd als hun. Ik merk zelf in mijn omgeving dat we steeds meer taken op ons nemen. Steeds meer activiteiten, steeds meer doelen hebben en steeds meer deadlines zetten. Dit zorgt voor minder vrije tijd en meer stress. Ik vond het over het algemeen een goed boek, ik denk dat als ik het in 2008 had gelezen dat het mijn leven zou hebben veranderd. Voor nu was het grotendeels herhaling van wat ik al wist. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Note: In dit boek komen onwijs veel citaten uit de bijbel voor.

Een opgewekte hart is goede medicijn – koning Salomo.

Lachen
Lachen verlaagt de bloeddruk, ontspant de spieren, stimuleert de immuun functie en vermindert stress. Het verhoogt de niveaus van ziekte bestrijdende T-cellen, Gamma, Interferon en B-cellen. Lachen triggert ook de introductie van endorfine, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, die een algemeen gevoel van welzijn produceren. Tal van ziekenhuizen nemen formeel en informeel gelach op in hun therapeutische regimes.

Het is triest dat veel mensen nooit van hun gezondheid genieten totdat ze het verliezen.

Lichamelijk worden
Neem een ​​wandeling van 20 minuten; maak een project rond het huis af; strek 10 minuten uit – wordt gewoon fysiek. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention voldoet slechts 20% van de Amerikaanse volwassenen aan de aanbevolen richtlijnen voor aerobic en spierversterking. Naast tal van andere gezondheidsvoordelen, geeft lichaamsbeweging verschillende hormonen af ​​die stress verminderen en gevoelens van welzijn creëren.

Zorgen en angst zijn het tegenovergestelde van geloof en vrede.

Vertrouwen
Veel vormen van stress komt voort uit zorgen en angst. In tijden van stress, en ook op andere momenten, moet je jezelf eraan herinneren dat alles goed komt. Jezus had veel te zeggen over het vertrouwen dat God voor je zou zorgt. Keer op keer zegt Hij ons om niet bang te zijn. Leer je behoefte om alles te begrijpen en te beheersen los te laten. Ja, er gebeuren slechte dingen, maar leer erop te vertrouwen dat God de controle heeft en hen alleen toestaat voor het uiteindelijke goede. Zeg een paar keer per dag tegen jezelf: ‘Alles is goed, en alles komt goed’. De cellen van je lichaam zullen luisteren naar wat je oren horen.

Stress is druk en het gaat erom hoe je deze druk ervaart, erop reageert, erin gelooft en ermee omgaat.

 

Het boek kan je hieronder bestellen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.