Stumbling on Happiness – Daniel Gilbert

Stumbling on happiness daniel gilbert togar beckol indigo brein

Daniel Gilbert ’s boeiende en bijzonder educatieve boek, Stumbling on Happiness, zal je niet leren hoe je gelukkig kunt worden. Het zal je overtuigen van hoe moeilijk dat doel is om te bereiken. Iedereen is op zoek naar geluk, sommigen denken dit te vinden in materiële luxe en voor andere is hun geluk afhankelijk van de mensen om hen heen. Gilbert onderzoekt hoe mensen hun gevoelens herinneren tijdens gebeurtenissen in het verleden en wat hun reacties op toekomstige gebeurtenissen voorspelt. Gilbert laat studie na studie zien dat onze hersenen ‘getalenteerde vervalsers’ zijn.

Toen ik het boek op aanbeveling kocht wist ik niet wat ik moest verwachten, het boek heeft mij achteraf bewuster gemaakt en mijn ogen geopend. Het was geen makkelijk boek. Gilbert toont in dit boek veel research en legt vervolgens uit wat de bevindingen zijn. Hoewel in dit boek de struikelblokken van geluk worden benoemd en niet hoe je gelukkig moet worden, ben ik toch dankzij het bewustzijn van de struikelblokken een stuk lekkerder in mijn vel gaan zitten. Hoe meer je bewust bent van de tricks die in jouw brein spelen, hoe beter je kunt reageren in bepaalde omstandigheden. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

De belangrijkste reden waarom onze hersenen erop staan ​​de toekomst te voorspellen, is omdat onze hersenen de ervaringen die we in de toekomst zullen hebben, willen beheersen. 

De grootste prestatie van het menselijk brein is het vermogen om voorwerpen en gebeurtenissen voor te stellen die niet bestaan ​​in het rijk van het echte. Het is dit vermogen dat ons in staat stelt na te denken over de toekomst. Het menselijk brein is een ‘anticipatiemachine’ en ‘toekomst maken’ is het belangrijkste wat het doet.

Als we ons vermogen verliezen om dingen te beheersen, worden we ongelukkig, hulpeloos, hopeloos en depressief.

Wanneer we onze hersenen vragen om tegelijkertijd naar een echt object en een denkbeeldig object te kijken, kiezen onze hersenen voor het echte object. (Ogen open en naar iets kijken heeft voorrang op iets voorstellen.) 

Mensen zijn meestal niet bewust van de redenen waarom ze doen wat ze doen, maar als er om een ​​reden wordt gevraagd, dan leveren ze er meteen één aan.

Wij denken niet in absolute euro’s. We denken aan relatieve euro’s. (We zouden helemaal door of naar de stad rijden om €50 te besparen op een radio van €100, maar niet om €50 te besparen op een auto van €100.000,-) 

Mensen kopen eerder een vakantiepakket dat verlaagd is van €600,- naar €500,- dan een identiek pakket dat €400,- kost, maar dat de dag ervoor voor €300 is uitverkocht. Wij geven eerder de voorkeur aan slechte deals die fatsoenlijke deals zijn geworden dan goede deals die ooit geweldige deals waren. 

Mensen kopen niet graag het duurste item in een categorie, daarom hebben retailers vaak overdreven dure producten in voorraad die toch niemand koopt. (Een fles champagne van €500,-), waardoor minder dure producten een koopje lijken (een champagne van €60,-). Makelaars brengen klanten vaak eerst naar shitholes, zodat het gewone huis daarna in vergelijking een wonder lijkt.

Mensen geven er de voorkeur aan om een ​​baan te hebben die €30k, dan €40k, dan €50k betaalt, in plaats van een baan die €60k verdient, dan €50k, dan €40k, ook al verdient deze laatste meer geld. 

Wanneer we beginnen met winkelen voor een nieuwe zonnebril, vergelijken we de coole nieuwe bril in de winkel met de oude, verouderde modellen op onze neus. Maar een paar dagen na het kopen van de nieuwe, stoppen we ze te vergelijken met het oude paar en de vreugde die de vergelijking produceerde is verdwenen. Dit is geldt ook voor; smartphones, auto’s, horloges, tv’s etc.

Wanneer mensen worden gevraagd om te voorspellen hoe ze zich zullen voelen als er een slechte gebeurtenis plaatsvindt, overschatten ze consequent hoe vreselijk zij zich zullen voelen en hoe lang ze zich vreselijk blijven voelen. Wij herstellen zeer snel van een slechte gebeurtenis, alleen beseffen wij dit zelf niet.

We kunnen niet zonder de realiteit en we kunnen niet zonder illusie.

Het boek kan je hieronder bestellen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.