The 48 Laws of Power – Robert Greene

The 48 Laws of Power - Robert GreeneThe 48 Laws of Power - Robert Greene

The 48 Laws of Power is geschreven in 1998 en is het eerste boek van de Amerikaanse auteur Robert Greene. Het boek is een bestseller, het heeft in Amerika al meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht en is populair bij beroemdheden en mensen in de gevangenis. Persoonlijk vond ik dit boek in het begin heel duister en fout, maar naar mate ik meer begon te lezen, werd het me duidelijk dat macht eenmaal bestaat en als je het begrijpt dan val je niet voor andermans trucjes. Ik heb er zelf persoonlijk voor gekozen om deze regels niet toe te passen op mensen, het gaat namelijk tegen mijn principes in. Een ander boek van Robert Greene wat ik wel passend en zelfs noodzakelijk vind in het dagelijkse leven is Mastery. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Waarschuwing: Dit boek kan bepaalde mensen angstig maken, ik ben tegen alle wetten hieronder en raad ook niemand aan om deze toe te passen in de praktijk. Wees alert op ze maar gebruik ze zelf niet!

Wet 1: Laat nooit zien dat je beter bent dan je meester

Zorg er altijd voor dat degenen boven jou comfortabel en superieur voelen. In je verlangen om te behagen of indruk op hen te maken, ga niet te ver in het tonen van je talenten of je zou het tegenovergestelde kunnen bereiken – inspireer angst en onzekerheid. Laat je meesters briljanter lijken dan ze zijn en je zult de hoogten van kracht bereiken.

Wet 2: Nooit teveel vertrouwen in vrienden leggen, leer hoe je jouw vijanden kan gebruiken

Wet 3: Verberg jouw intenties

Houd mensen uit balans en in het donker door nooit het doel achter jouw acties te onthullen. Als zij geen idee hebben van wat jij van plan bent, kunnen zij geen verdediging voorbereiden. Leid ze ver genoeg over het verkeerde pad, omhul ze in voldoende rook, en tegen de tijd dat ze je intenties beseffen, zal het te laat zijn.

Wet 4: Zeg altijd minder dan nodig

Wanneer je mensen probeert te imponeren met woorden, hoe meer je zegt, hoe vaker je verschijnt en hoe minder controle je hebt. Zelfs als je iets banaals zegt, zal het origineel lijken als je het vaag, open en sfinxachtig maakt. Krachtige mensen maken indruk en intimideren door minder te zeggen. Hoe meer je zegt, hoe groter de kans dat je iets stoms zegt.

Wet 5: Zoveel hangt af van reputatie – bewaak het met je leven

Wet 6: Let op je uiterlijk

Alles wordt beoordeeld op zijn uiterlijk; wat ongezien is, telt voor niets. Laat jezelf nooit verdwalen in de menigte, of begraven in de vergetelheid. Uitblinken. Wees zichtbaar, ten koste van alles. Maak jezelf een magneet van aandacht door groter, kleurrijker, mysterieuzer te lijken dan de flauwe en verlegen massa’s.

Wet 7: Zorg dat anderen het werk voor jou doen, maar neem altijd de eer

Wet 8: Laat andere mensen naar je toe komen – gebruik aas indien nodig

Wet 9: Win door je acties, nooit door middel van argumenten

Wet 10: Vermijd ongelukkige personen

Je kunt sterven aan de ellende van iemand anders – emotionele toestanden zijn net zo besmettelijk als een ziekte. Je voelt misschien dat je de verdrinkende man helpt, maar je slaat alleen maar je eigen rampspoed over.

Wet 11: Leer mensen afhankelijk van je te zijn

Zorg dat je altijd nodig en gewenst bent. Als mensen afhankelijk van je geluk en welvaart zijn heb je niets te vrezen.

Wet 12: Gebruik Selectieve eerlijkheid en vrijgevigheid om je slachtoffer te ontwapenen

Wet 13: Wanneer je om hulp vraagt, doe een beroep op het eigenbelang van mensen, nooit op hun genade of dankbaarheid

Wet 14: Pose als een vriend, werk als een spion

Wet 15: Verpletter je vijand volledig

Wet 16: Gebruik afwezigheid om eer te vergroten

Te veel aanbod zorgt ervoor dat de prijs daalt: hoe vaker je wordt gezien en gehoord, hoe vaker je verschijnt. Als je al in een groep bent gevestigd, zal een tijdelijke terugtrekking je belangrijker maken, je zult zelfs meer bewonderd worden. Je moet leren wanneer je weggaat. Creëer waarde door schaarste.

Wet 17: Houd anderen in angst: cultiveer een sfeer van onvoorspelbaarheid

Wet 18: Bouw geen muur om jezelf te beschermen – isolatie is gevaarlijk

De wereld is gevaarlijk en vijanden zijn overal – iedereen moet zichzelf beschermen. Een vesting lijkt het veiligst. Maar isolatie legt je bloot aan meer gevaren dan dat het je beschermt – het snijdt je af van waardevolle informatie, het maakt je opvallend en een gemakkelijk doelwit. Het is beter om te circuleren tussen mensen, vind bondgenoten.

Wet 19: Weet met wie je te maken hebt – Beledig de verkeerde persoon niet

Wet 20: Verbind je niet met iedereen

Het is de dwaas die altijd haast kiest om partij te kiezen. Verbind je niet met een partij of oorzaak, maar met jezelf. Door je onafhankelijkheid te handhaven, word je de baas over anderen – mensen tegen elkaar spelen, waardoor ze je achtervolgen.

Wet 21: Speel een sukkel om een sukkel te vangen – Lijk dommer dan je bent

Niemand houdt ervan zich dommer te voelen dan andere personen. De kunst is om je slachtoffers slim te laten voelen – en niet alleen slim, maar slimmer dan jij bent. Als ze hiervan eenmaal overtuigd zijn, zullen ze nooit vermoeden dat je nevenmotieven hebt.

Wet 22: Gebruik de overgave tactiek: verander zwakte in kracht

Wet 23: Concentreer je krachten

Wet 24: Speel de perfecte adviseur

Wet 25: Maak jezelf opnieuw aan

Accepteer niet de rollen die de maatschappij jou opdringt. Creëer jezelf door een nieuwe identiteit te smeden, één die de aandacht opeist en nooit het publiek verveelt.

Wet 26: Houd je handen schoon

Zorg voor zo’n vlekkeloos uiterlijk door anderen te gebruiken als zondebokken.

Wet 27: Speel in de wereld van liefde

Wet 28: Ga actie ondernemen met dapperheid

Als je niet zeker bent van een race of actie, probeer het dan niet. Jouw twijfels en aarzelingen zullen jouw uitvoering infecteren.

Wet 29: Plan helemaal tot het einde

Wet 30: Laat alles wat je doet makkelijk lijken

Je acties moeten natuurlijk lijken alsof ze met gemak worden gedaan. Alle moeite en de oefening die daarbij hoort, en alle slimme trucs, moeten worden verborgen.

Wet 31: Controle over de opties

Geef mensen opties die voordelig zijn voor jou, wat ze ook kiezen, jij zult winnen.

Wet 32: Speel voor de fantasieën van mensen

Wet 34: Wees koninklijk op je eigen manier

De manier waarop je jezelf draagt, zal bepalen hoe ver je komt in het leven. Want een koning respecteert zichzelf en inspireert hetzelfde gevoel in anderen.

Wet 35: Beheers de kunst van timing

Haasten verraadt gebrek aan controle over jezelf. Wees altijd geduldig, en weet dat alles uiteindelijk zal komen.

Wet 36: Minacht dingen die je niet kunt hebben: negeren is de beste wraak

Door een klein probleem te erkennen, geef je het zijn bestaan en geloofwaardigheid. Hoe meer aandacht je geeft aan een vijand, hoe sterker je hem maakt.

Wet 37: Maak boeiende shows

Opvallende beelden en grootse symbolische gebaren creëren het aura van kracht – iedereen reageert op hen.

Wet 38: Denk voor jezelf maar gedraag je als de rest

Deel uw originaliteit met diegenen die je unieke karakter zeker waarderen.

Wet 39: Haal het water uit het meer om de vissen te vangen

Woede en emotie zijn strategisch niet productief. Je moet altijd kalm en objectief blijven, maar als je je vijanden boos kunt maken terwijl je zelf kalm blijft, krijg je beslist voordeel.

Wet 40: Zeg nee tegen gratis lunch

Wat gratis wordt aangeboden, is gevaarlijk – het gaat meestal om een truc of een verborgen verplichting. Wat de moeite waard is, is het ook waard om voor te betalen. Door je eigen weg te betalen, blijf je uit dankbaarheid, schuld en bedrog.

Wet 41: Vermijd om in de schoenen van een groot man te stappen

Raak niet verdwaald in hun schaduw, of vast in een verleden dat niet van jezelf is: stel je eigen naam en identiteit vast door van koers te veranderen.

Wet 42: Versla de herder en de schapen zullen uiteen vallen

Problemen kunnen vaak worden herleid tot een enkele sterke personen.

Wet 43: Werk aan de harten en geesten van anderen

Dwang creëert een reactie die uiteindelijk tegen je zal werken. Je moet anderen verleiden om in jouw richting te willen gaan. Een persoon die je hebt verleid wordt je trouwe pion.

Wet 44: Ontwapen ze en geef ze het spiegeleffect.

De spiegel weerspiegelt de realiteit, maar het is ook het perfecte hulpmiddel voor misleiding: wanneer je je vijanden spiegelt, precies hetzelfde doet, kunnen ze je strategie niet achterhalen.

Wet 45: Je moet van verandering houden maar verander niet alles in een keer

Iedereen begrijpt de behoefte aan verandering in het abstracte, maar op het niveau van dag tot dag zijn mensen gewoonte dieren. Te veel innovatie is traumatisch en leidt tot opstand.

Wet 46: Verschijn nooit te perfect

Het is altijd gevaarlijk om beter dan anderen te verschijnen, maar het is nog gevaarlijker om geen fouten of zwakheden te hebben.

Wet 47: Ga niet voorbij je doel; stop bij je overwinning en ga niet verder

Het moment van de overwinning is vaak het moment van grootste gevaar.

Wet 48: Neem vormeloosheid aan

Door een vorm te nemen, door een zichtbaar plan te hebben, vraag je om aangevallen te worden. In plaats van een vorm te nemen die je vijand kan vasthouden, houd je jezelf aanpasbaar en in beweging. Accepteer het feit dat niets zeker is en dat er geen wet is vastgesteld. De beste manier om jezelf te beschermen is om zo vloeibaar en vormloos als water te zijn

Het boek kan je hieronder bestellen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.