The Alchemist – Paulo Coelho

The Alchemist - Paulo Coelho

The Alchemist van Paulo Coelho is één van de best verkochte boeken in de geschiedenis. Het verhaal van Santiago, de herdersjongen die op reis is om zijn ‘persoonlijke legende’ te realiseren, heeft mensen over de hele wereld geïnspireerd om hun eigen dromen waar te maken. Hier ben ik zelf ook één van, The Alchemist was het eerste roman die ik ooit heb gelezen, dit boek heeft mij tot in de kern geraakt. Ik werd niet alleen geïnspireerd, maar het liet mij ook proeven wat een goed boek was. Dankzij dit boek ben ik gestart naar de zoektocht voor wijsheid, de zoektocht om zelf een Alchemist te worden. Hieronder zie je de meest populaire boodschappen en lessen die je in jouw leven kunt toepassen. Zie mijn aantekeningen voor zijn citaten maar lees vooral het geschreven boek.

Doorbreek de eentonigheid
Wanneer mensen zeggen dat elke dag hetzelfde is als de volgende, dan komt het omdat die mensen niet de goede dingen kunnen herkennen in het leven. Elke dag schijnt de zon! Dankbaarheid is de gewoonte om elke dag het goede te vinden. Het leven kan makkelijk alledaags en eentonig worden, maar dat is allemaal afhankelijk van wat je kiest te willen zien.

Omarm het heden
Ik leef niet in het verleden en ook niet in de toekomst. Ik ben alleen geïnteresseerd in het heden. Als je altijd op het heden geconcentreerd bent dan ben je een gelukkig man. Het heeft geen zin om in het verleden te blijven en je te laten definiëren. Het heeft ook geen zin om angstig te worden over de toekomst. In het huidige moment heb je de mogelijkheid om je leven te bepalen.

Succes heeft een rimpel-effect
Wanneer je streeft om beter te worden dan zal je zien dat alles om je heen beter wordt. Als jij zorgt dat je een betere versie wordt dan nu, dan zal dat effect hebben op je leefstijl, je familie, je vrienden, je gemeenschap, noem maar op.

Actie
Je kunt studeren, lezen en luisteren tot je een ons weegt, maar de volledige ervaring is er pas wanneer je actie onderneemt. Als je klaar bent met richten, durf dan de trekker over te halen.

Durf de beslissingen te nemen
Wanneer iemand een beslissing neemt, duikt hij in een sterke stroming die hem naar plaatsen brengt waar hij nog nooit van gedroomd heeft toen hij voor het eerst de beslissing nam. Het is makkelijk om je overmeesterd te voelen door de onbekenden en fijnere details van jouw dromen. Acties zullen voortvloeien uit het vertrouwen hebben in jouw beslissing; met zitten op de bank kom je nergens.

Wees onrealistisch
Sommige van de grootste uitvindingen zouden niet zijn gebeurd als mensen ervoor hadden kozen de wereld te accepteren zoals die is. Grote prestaties en innovaties beginnen met een mentaliteit die het onmogelijke negeert

Ik zie de wereld in termen van wat ik graag zou willen zien gebeuren, niet wat echt gebeurt.

Blijf opstaan

Het geheim van het leven is echter zeven keer vallen en acht keer opstaan.

Omdat de achtste keer je doorbraak zou kunnen zijn. Enkele van de grootste romans in de geschiedenis werden gepubliceerd na het ontvangen van honderden afwijzingen. Gelukkig gaven die auteurs nooit op.

Focus je op jouw eigen reis
Het is makkelijk om door andere beïnvloed te worden, maar je zult ellendig worden als je het leven van iemand anders probeert te leven. Er is niets mis met het nemen van advies en het leren van anderen, maar zorg ervoor dat het in lijn is met je verlangens en passies.

Angst is een groter obstakel dan het obstakel zelf
Elke nieuwe uitdaging vereist het betreden van een onbekend terrein – dat is eng. Maar met een groot risico komt vaak een grote beloning. De ervaringen die je opdoet bij het nastreven van je droom zullen het allemaal de moeite waard maken.

Vertel je hart dat de angst voor lijden erger is dan het lijden zelf. En dat een hart nooit heeft geleden wanneer het op zoek is gegaan naar zijn dromen. Elke seconde van de zoektocht is een ontmoeting met God en met de eeuwigheid

TIP: Wanneer angst jouw grootste obstakel is dan raad ik je aan om Man’s search for meaning te lezen, dit boek geeft namelijk een heel ander perspectief van angst.

Boven = Nederlands
Onder= Engels

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.