Unshakeable – Tony Robbins

Unshakeable - Tony Robbins

Unshakeable is weer een goed boek van Tony Robbins. Als ik heel eerlijk mag zijn; vond ik het niet zijn beste. In dit boek onderzoekt Tony de huidige financiële wereld, hij neemt je mee in de feiten, cijfers en historische patronen van de financiële markten (voornamelijk beleggen in aandelen). In dit boek vind je tips die je kan gebruiken als je wilt investeren in jouw eigen toekomst. Tony bespreekt ook voorkomende misvattingen en fouten betreft de financiële markten. Het boek is niet alleen theoretisch want hij geeft ook goede praktijk voorbeelden, het laatste deel van het boek vond ik zelfs het meest interessante. Hierin vertelt Tony hoe geld geen vervulling of geluk zal brengen. Het boek vond ik zeer interessant. Wat ik alleen jammer vond is dat het grotendeels wel gericht was op de Amerikaanse wetgeving. Zie mijn aantekeningen voor zijn geweldige citaten maar lees vooral het geschreven boek.

We dromen allemaal van het bereiken van innerlijke vrede, gemakkelijke leven, onafhankelijkheid en vrijheid.

Als je worstelt om de toekomst van de wereldeconomie te begrijpen, dan ben je niet de enige. Weet dat we in vreemde tijden leven, zelfs de grootste financiële experts geven toe dat ze in de war zijn.

Je hoeft de toekomst niet te voorspellen om het spel te winnen. Je moet de regels van het financiële spel leren, wie de spelers zijn, wat hun agenda’s zijn, waar je gewond kunt raken en hoe je kunt winnen. Deze kennis kan je bevrijden.


De geldmeesters

 1. Ray Dalio, de meest succesvolle hedgefondsbeheerder in de geschiedenis
 2. Jack Bogle, de oprichter van Vanguard en de gerespecteerde pionier van indexfondsen
 3. Mary Callahan Erdoes, die $ 2,4 biljoen aan activa overziet bij JPMorgan Chase & Co
 4. Boone Pickens, de miljardair-oliemagnaat
 5. Carl Icahn, Amerika’s meest formidabele ‘activistische’ belegger
 6. David Swensen, wiens financiële magie Yale omtoverde tot een van ’s werelds rijkste universiteiten
 7. John Paulson, hedge fund manager die in 2010 persoonlijk 4,9 miljard dollar verdiende
 8. Warren Buffett, de meest gevierde belegger die ooit de aarde heeft bewandeld

Unshakeable laat je zien hoe deze meesters van de financiële wereld zichzelf voorbereiden – hoe ze profiteren door te anticiperen op de winter in plaats van er gewoon op te reageren. Het resultaat is dat je gewoon kunt profiteren van dat wat schadelijk is voor degenen die niet voorbereid zijn.

Onze capaciteit voor patroonherkenning is de beste vaardigheid die ons in staat stelt financiële welvaart te bereiken. Zodra je de patronen op de financiële markten door hebt, kan je jezelf eraan aanpassen, de patronen gebruiken en er van profiteren.

Warren Buffett heeft een vermogen kunnen opbouwen van meer dan $65 miljard. Wat is zijn geheim? Het is eenvoudig, zegt Buffett: ‘Mijn rijkdom is afkomstig van een combinatie van leven in Amerika, enkele gelukkige genen en samengestelde rente.

De geweldige kracht van samengestelde rente is dat deze kracht na verloop van tijd een bescheiden som geld in een enorm fortuin kan veranderen.

Je gaat nooit je weg naar financiële vrijheid verdienen. De echte route naar rijkdom is om een deel van je geld opzij te leggen en het te investeren zodat het gedurende jaren kan groeien. Dat is hoe je rijk wordt terwijl je slaapt. Dat is hoe je echte financiële vrijheid bereikt.

Maar hoe kom je daar? Eerst moet je sparen en investeren – wordt een eigenaar en niet alleen een consument. En de enige beste plaats om in de aankomende jaren geld te verdienen is op de aandelenmarkt.

Het grootste gevaar is UIT de markt zijn.

Wat de meeste mensen echt willen, ongeacht hoeveel geld ze vandaag hebben, is vrijheid. Vrijheid om meer te doen wat ze willen, wanneer ze maar willen, met wie ze maar willen.

Wanneer twee mensen een aandeel ruilen, moet men winnen en moet men verliezen. Als de voorraad omhoog gaat nadat je het hebt gekocht, win je. Maar je moet winnen met een voldoende grote marge om die transactiekosten te dekken.

De grootste kostenpost in je leven zijn belastingen. Meer belasting betalen dan je moet is stom, want het is makkelijk te vermijden.

Vier principes die je kunnen helpen bij jouw beleggingsbeslissingen.

 1. Verlies niet. De beste investeerders zijn geobsedeerd door het vermijden van verliezen. Waarom? Omdat ze een eenvoudig maar diepgaand feit begrijpen: hoe meer geld je verliest, hoe moeilijker het is om terug te gaan naar waar je bent begonnen.
 2. Asymmetrische risico’s / beloningen. Er word gezegd dat je grote risico’s moet nemen om grote rendementen te behalen. De beste investeerders vallen niet voor deze mythe. In plaats daarvan zoeken ze naar investeringsmogelijkheden die asymmetrische risico’s / beloningen bieden: een mooie manier om te zeggen dat de beloningen veel groter moeten zijn dan de risico’s.
 3. Fiscale efficiëntie. Belastingen kunnen gemakkelijk 30% of meer van uw beleggingsrendementen wegnemen als je niet voorzichtig bent.
 4. Leg niet al jouw eieren in één mand. Bereid je voor op een bearmarkt door een gediversifieerde portfolio op te bouwen, zo verminder je jouw risico’s.

Echte rijkdom gaat over veel meer dan alleen geld. Echte rijkdom is emotioneel, psychologisch en spiritueel.

Als het gaat om de wetenschap van prestatie, zijn er drie belangrijke stappen die je in staat stellen om te bereiken wat je wilt;

 1. De eerste stap om iets te bereiken wat je wilt is focus. Onthoud: waar je focus gaat, is ook waar je energie stroomt.
 2. De tweede stap is om verder te gaan dan honger en verlangen om meer. Veel mensen dromen groot, maar beginnen nooit! Om te slagen, moet je enorme acties ondernemen.
 3. De derde stap om te bereiken wat we willen is tevredenheid. Sommige mensen noemen het geluk, sommige mensen noemen het God. Dit is wat ik je kan vertellen, gebaseerd op mijn eigen ervaring: hoe meer tevredenheid je erkent in jouw leven, hoe meer je lijkt te hebben!

Geld verandert mensen niet. Het vergroot gewoon wie ze al zijn.

Uiteindelijk gaat het om de kracht van beslissingen. Onze levens zijn niet gevormd door onze omstandigheden, maar door onze beslissingen.

Het boek kan je hieronder bestellen


 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.