War of the Worldviews – Deepak Chopra & Leonard Mlodinow

War of the Worldviews Deepak Chopra Leonard Indigo Brein

Dit boek is een afwisselend, verhelderend en frustrerend dialoog tussen één van ‘swerelds grootste fysici en is één van zijn grootste metafysici. Wat is leven? Is het universum bewust? Wat is de connectie tussen geest en hersenen? Is God een illusie? Dit zijn enkele vragen die Leonard Mlodinow en Deepak Chopra met elkaar discussiëren. Chopra staat bekend om zijn zelfhulpboeken en zijn gebruiksvriendelijke, oosterse filosofie. Om Chopra te begrijpen moet je schakelen naar een heel andere frequentie, ik ben elke keer weer gefascineerd naar zijn kijk op de wereld. Hij ziet de wetenschap als een knuppel die wordt gebruikt om spiritualiteit in het stof te slaan. Mlodinow probeert uit te leggen wat wetenschap is en wat het moet bereiken.

Hun perspectieven en argumenten zijn sterk, ik heb daarom ook geen kant kunnen kiezen. Ik denk ook niet dat het boek geschreven is zodat je een kant kunt kiezen. Voor mij ging het persoonlijk om het begrijpen van bepaalde standpunten, mijn horizon is hierdoor vergroot. Het was geen makkelijk boek, alhoewel ik goed Engels spreek, vond ik dat ze het leesvriendelijker mochten uitleggen. Zie mijn aantekeningen voor hun citaten maar lees vooral het geschreven boek.

De oorlog:

Deepak: Alleen omdat het religie niet lukte [de ware aard van alles te beschrijven] wil nog niet zeggen dat een nieuwe spiritualiteit, gebaseerd op bewustzijn, dat niet zal doen.

Leonard: De wetenschap kan tegenwoordig veel van de meest fundamentele vragen van het bestaan ​​beantwoorden, maar de antwoorden van de wetenschap komen niet gemakkelijk.

Universum:

Leonard: De echte knal in de Big Bang was niet het begin van het universum, maar de periode van inflatie … én die gebeurde onmiddellijk nadat het universum begon.

Deepak: Willekeurigheid kan geen universum hebben voortgebracht, dat wordt gekenmerkt door bewustzijn, creativiteit, evolutie, ordelijkheid en heelheid.

Leonard: Tijd (één seconde is gelijk aan 9.192.631.770 cycli van een cesium 133-atoom) hangt alleen af ​​van beweging en zwaartekracht, en er zijn wiskundige formules om rekening te houden met relevante factoren.

Deepak: Bewust zijn van tijd is persoonlijk en participatief, maar onze bron is het rijk van tijdloosheid.

Leven:

Leonard: Hoewel biologen het niet eens zijn over de beste manier om het leven te definiëren, geeft het inleven in atomen en moleculen geen inzicht in de homeostase van een organisme als geheel.

Deepak: Het leven is de essentie van het bestaan ​​en ondanks bezwaren van de wetenschappelijke gemeenschap bestaan ​​er krachten die zich niet registreren op wetenschappelijke instrumenten, zoals liefde of nieuwsgierigheid.

Mens:

Deepak: Onze omarming van onvoorspelbaarheid en de rijkdom van onze ervaring verklaren waarom de mens creatief is, in staat is gebeurtenissen te herinneren en vol van wensen en dromen.

Leonard: Onze organisatie, veel complexer dan andere dieren, … in sociale netwerken is een onderscheidend kenmerk van onze soort.

Brein en geest:

Leonard: Elke dag komen er meer bewijzen naar voren om het idee te ondersteunen dat mentale ervaringen zoals schoonheid, liefde, hoop en pijn geproduceerd worden door het fysieke brein.

Deepak: Een piano kan noten produceren, maar een geest moet de muziek eerst schrijven. Voordat het brein een gedachte kan registreren, moet een geest eerst denken.

God:

Deepak: De spirituele reis van normaal naar buitengewoon vereist niet dat naamloze krachten worden toegeschreven aan het aangezicht van God.

Leonard: God gebruiken als een psychologische gids om onze spirituele kant te helpen het universum te begrijpen, is toegestaan ​​zolang het verenigbaar is met onze observaties ervan.

Het boek kan je hieronder bestellen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.